tehnomaster.kiev.ua

Гарбуз – користь та шкода для здоров’я, що потрібно знати

Гарбуз – овоч, що дозріває восени. Серед безлічі різновидів є такі, які виконують декоративну функцію і вражають своєю вишуканою формою. Також можна їсти гарбуз. Гарбуз широко використовується в кулінарії: з нього роблять пюре, яке є основою для смачних страв, таких як соуси, супи, запіканки, пироги та начинки. Овочі настільки ніжні, що його використовують для приготування десертів, таких як тістечка, кекси або напої. Гарбуз та насіння гарбуза також містять корисні для здоров’я вітаміни та мінерали. Вони підтримують кровоносну систему та зберігають струнку фігуру. Що ще потрібно знати про гарбуз? Давайте розберемося про все, що пов’язане з гарбузом у цій статті.

Гарбуз - користь та шкода для здоров'я, що потрібно знати

Гарбуз. Королева осінніх овочів

Гарбуз – щорічний представник сімейства гарбузових, родом із Північної Америки. Його можна знайти у дикому вигляді на Новому континенті, а також найчастіше там вирощують. У нашому кліматі теж добре прижилася, тому нерідко сіють на ділянках. Гарбуз – універсальний овоч, тому він може стати полем кулінарних вишукувань. Хоча деякі сорти вибагливі, зусилля окупаються. Більшість із них вимагає очищення від насіння (викидати їх не варто), але якщо ви попрацюєте, то вийде тверда та ситна тарілка.

Розміри гарбуза

Їстівні гарбузи бувають різних розмірів. Деякі з них досягають двох метрів у діаметрі, інші менше, ніж середній кавун. В Україні найбільш поширене вирощування гарбуза-гіганта, яке в середньому сягає 50 кг. Їдять її, як та інші сорти, лише після термічної обробки. Потім всмоктування вітамінів збільшується, а гойтрогени, відповідальні за найгірше всмоктування йоду щитовидною залозою, нейтралізуються. У магазинах та на ринках ви можете знайти інші рекомендовані сорти, які можуть урізноманітнити ваш осінній раціон.

Гарбуз - користь та шкода для здоров'я, що потрібно знати

Сорти гарбуза

Один з найбільш доступних гарбузів – це сорт Хоккайдо, який походить з Японії. Він маленький і круглий, а вага його рідко перевищує два кілограми. У нього темно-жовтогаряча тверда шкірка. Достатньо розрізати гарбуз навпіл, видовбати внутрішню частину і нарізати кубиками. Сорт Хоккайдо має ніжний і злегка горіховий смак. З нього легко приготувати пюре, спекти або приготувати суп. Викидати насіння не варто: у смаженому вигляді вони можуть стати смачною та корисною закускою.

Також заслуговують на увагу спагетті з кабачків, які мають довгасту форму і зелено-жовтий колір. Своєю назвою він зобов’язаний м’якоті, яка при нагріванні розшаровується як макаронні вироби. Щоб приготувати гарбуз, просто запікайте його в духовці, остудіть і розріжте навпіл. Щоб насолодитися смаком, обережно видаліть насіння, а потім вилкою видаліть м’якоть спагетті. Спагетті з гарбуза найкраще подавати із соусами, особливо з томатними.

Мускатний гарбуз не менш популярний в Україні. Вона нагадує велику грушу: верхня частина тонка і повна м’якоті, а нижня частина ширша, і в ній також є насіння, яке легше витягнути, ніж в інших гарбузах. Мускатний гарбуз можна запікати або варити, а також начинити з різними овочевими або м’ясними добавками. Також нескладно приготувати корисну закуску, яка замінить картоплю фрі. Просто наріжте верхню частину гарбуза на смужки і запікайте її із зеленню (наприклад, чебрецем або розмарином).

Гарбуз - користь та шкода для здоров'я, що потрібно знати

Що можна знайти у гарбузі?

Гарбуз – це корисний і низькокалорійний (всього 30 ккал на 100 г) овоч, багатий на харчові волокна. У сезон його мають досягти люди, які дбають про підтримку здорової та стрункої фігури. Ви також можете знайти в гарбузі бета-каротин, який корисний для вашого зору (він може запобігти дегенерації жовтої плями). Бета-каротин також є незамінним для підтримки вашої шкіри в хорошому стані. Він не тільки зволожує її, але й запобігає утворенню зморшок та м’яко розгладжує існуючі.

Бета-каротин також допомагає підтримувати належний рівень холестерину у крові. Він може нормалізувати його стрибки, а також запобігти виникненню інших захворювань, таких як, наприклад, атеросклероз. Заслуговують на увагу і насіння гарбуза, тому що вони можуть бути корисною закускою. Вони містять багато вітамінів (E, K, C) та мінералів, таких як кальцій, калій, залізо та магній. Він також є джерелом кукурбітацину, речовини, що допомагає видалити паразитів з організму.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *